Uçak, helikopter, çok pervaneli ve roket gibi hava araçlarının fiziksel kuvvet ve fiziğe dayalı özelliklerini dikkate alarak; uçuş ve kontrol teknolojilerini, yapısal ve aerodinamik tasarımlarını, aviyonik sistemlerini, malzeme teknolojilerini geliştirmek ve incelemek ise hayalin Uçak Mühendisliği senin bölümün.
UÇAK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MEZUNU NE İŞ YAPAR? İŞ İMKANLARI NELERDİR?
Uçak araçlarının yapısal özellikleriyle ilgilenenler yapısal/malzeme alanına, daha çok bu araçları kontrol etmeyi isteyenler kontrol alanına, hava araçlarına etki eden ısıl etkileri merak edenler ısıl-akışkan alanına, hava araçlarının etrafındaki hava akımını üzerine çalışmak isteyenler aerodinamik alanına, uçakların motorları üzerine çalışmak isteyenler itki sistemleri alanına yönelebilirler.
Örnekleri daha da detaylandıracak olursak; bir uçak mühendisi, hava araçlarının tasarlanmasından, performans isteklerinin belirlenmesine kadar her aşamada aktif rol oynayabilir. Uçuş öncesi sertifikasyon veya uçuş testleriyle ilgilenebilir veya bir üretim hattında kalite kontrol mühendisi olarak çalışabilir.
Ancak uçak mühendisleri sadece hava araçlarıyla ilgilenecek diye bir zorunluluk da yoktur. Yetkin bir uçak mühendisi havacılık alanında, roketlerle, insansız hava araçlarıyla, uydularla hatta makine mühendislerinin çalıştığı neredeyse tüm alanlarda başarıyla çalışabilmektedirler.
UÇAK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KİMLERE GÖRE BİR BÖLÜMDÜR? NASIL ÖZELLİKLER GEREKİR?
Analiz yeteneği, kimya ve tasarım bilgisi, problem çözme ve kritik düşünme becerileri, detaylara dikkat etme, öngörü sahibi olma, yüksek matematik ve fizik bilgisine sahip olmak, yüksek organizasyon ve planlama yeteneği, iyi iletişim ve liderlik yetenekleri gerektirir.
LİSANS EĞİTİMİNDE ALINAN DERSLER NELERDİR?
“AYRICA ÖĞRENCİLER SEÇMELİ DERSLER ALIRLAR.BU DERSLER ÜNİVERSİTELERE GÖRE FARKLILIK GÖSTERİR.”