İnsan ve hayvan davranışlarını, zihinsel süreçlerini, gözlem ve deney gibi bilimsel yöntemleri kullanarak incelemeye, davranış bozukluklarının ve gelişim sorunlarının teşhis ve tedavisi yönünde faaliyetlerde bulunmaya ilgin varsa psikoloji bölümü sana göre olabilir.
PSİKOLOJİ BÖLÜMÜ KİMLERE GÖRE BİR BÖLÜMDÜR? NASIL ÖZELLİKLER GEREKTİRİR?
Empati ve içgörü kabiliyeti yüksek. Bilimsel araştırma yapmayı ve bunları analiz etme konusunda istekli. Kendi iç çatışmaları ile yüzleşme ve onları çalışma konusunda cesur. Yeri geldiğinde önyargısız davranıp kucaklayıcı olabilmeye hazır. Duruma göre objektif veya subjektif gözlem yeteneği edinmeye yatkın.
PSİKOLOJİ BÖLÜMÜ MEZUNU NE İŞ YAPAR? İŞ İMKANLARI NELERDİR?
Psikoloji bölümü mezunları çoğunlukla yüksek lisans ile uzmanlaşılan bir alt dal ile kendilerini özel bir alanda yetiştirirler. Bunlardan en popüler olanı Klinik Psikoloji’dir. Psikolojinin alt alanlarını ve görevlerini kısaca açıklamak gerekirse;
Klinik Psikoloji: Tüm diğer psikologlar gibi klinik psikologları da “davranışı” anlamaya çalışırlar. Özellikle insanın “normal” ve “anormal” davranışı ile ilgilenirler. İnsan davranışlarını araştırırlar ve araştırmalarla elde edilen bu bilgileri pratikle bütünleştirerek uygularlar. Ruh sağlığının korunması ve bireyin kendini keşif sürecinde onun yol arkadaşı görevini üstlenir. Bunu yapmak için terapi süreçleri ve ölçme değerlendirme ve gözlem yöntemlerini kullanır. Çalışma alanları; Akademi, hastane, rehberlik merkezi, askeriye, cezaevi, ana-çocuk sağlığı merkezi, dispanser ve okullar.
Endüstri ve Örgüt: Şirketlerde işe alım ve iş psikolojisini ve çalışanın psikolojik süreçlerini takip eden işe almadan önce ve aldıktan sonra belli aralıklar ile testler uygulayan kişidir. Çalışanların kişilik özelliklerine göre görev dağılım ve uygun pozisyonlara yerleştirmek görevleri arasındadır.
Sosyal Psikoloji: Olayları birey ve toplumsal bağlam içerisinde ele alır. Sosyal psikologlar itaat, uyma, propaganda, önyargı, saldırganlık, şiddet ve sevgi, yardımlaşma, işbirliği, rekabet, kişilerarası iletişim gibi konuları inceler. Sosyal psikologlar devlet bünyesinde ve üniversitelerde akademisyen, araştırma görevlisi olma şansına ve birçok özel şirkette iş bulma imkanına sahiptirler. Aynı zamanda reklam sektöründe de aranılan mesleklerden biridir.
Gelişim Psikolojisi: Gelişim psikologları doğum öncesinden başlayıp ölüme kadar süren aralıktaki insan gelişiminin evreleri üzerinde çalışırlar. Gelişimdeki evrensel, kültürel, biyolojik, fizyolojik etkileri incelerler. Doktora düzeyindeki gelişim psikologları araştırma yapma, öğretim üyeliğinde bulunma gibi görevlerde yer alabilir. Lisans ve ya yüksek lisans mezunları ise kreş, gündüz bakımevleri, hastaneler, okul öncesi eğitim veren kurumlar, klinikler, huzurevlerinde iş imkanına sahiptir.
Diğer Psikoloji Alt Dalları ise Başlıklarıyla Şöyledir: Adli psikoloji, Nöropsikoloji, Bilişsel psikoloji, Aile ve Çift Danışmanlığı, Deneysel Psikoloji, Eğitim Psikolojisi, Psikometrik psikoloji, Öğrenme psikolojisi, Trafik psikolojisi, Spor psikolojisi, Sağlık Psikolojisi, Fizyolojik psikoloji ve daha fazlası…
LİSANS EĞİTİMİNDE ALINAN DERSLER VE BU DERSLERİN ANA DALI:
Klinik Psikoloji (Biyoloji), İstatistik (Matematik), Psikolojiye Giriş (Biyoloji-Felsefe-Sosyoloji), Öğrenme Psikolojisi (Biyoloji), Bilişsel Psikoloji (Biyoloji-Kimya), Mantık (Felsefe-Matematik), Sosyal Psikoloji (Felsefe-Edebiyat-Coğrafya), Psikoloji Tarihi (Tarih), Psikolojide Araştırma Yöntemleri (Türkçe-Mantık-Felsefe-Matematik), Kişilik Kuramları (Tarih-Felsefe-Edebiyat), Psikopatoloji (Biyoloji-Kimya-Coğrafya), Psikolojide Ölçme ve Değerleme (Mantık-Matematik),