Otomotiv sektörü ülkemizin lokomotif sektörüdür. Gelişen ve büyüyen bir sektör olduğu için yetişmiş eleman ihtiyacı her zaman olacaktır. Birçok uluslararası otomotiv firması Türkiye’yi üretim üssü olarak seçmiştir. Ana üretici firmaların yanında bunları besleyen geniş bir yan sanayi de bulunmaktadır. Otomotiv teknolojisi çok hızlı gelişmekte, her geçen gün yeni teknolojiler ortaya çıkmaktadır. Dinamik ve geleceğe dönük bir kariyer sunar. Otomotiv mühendisleri otomobil, kamyon, otobüs, motosiklet ve benzeri kara taşıtları üreten otomotiv firmaları ile kara ulaştırma sistemleri ve savunma sanayiinde iş bulabilirler.
OTOMOTİV MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MEZUNU NE İŞ YAPAR? İŞ İMKÂNLARI NELERDİR?
Otomotiv mühendisleri, otomotiv sektöründe çalışan, araçların tasarımı, üretimi, geliştirilmesi ve test edilmesi gibi işlemlerle ilgilenen mühendislerdir. Bu işlemler sırasında otomotiv mühendisleri, araçların mekanik, elektrik-elektronik, aerodinamik ve malzeme bilimi gibi konulardaki teknik detaylarını inceler ve bu konulara yönelik çözümler üretirler. Bu doğrultuda otomobil motorlarının tasarımı ve geliştirilmesi, otomobil şasisi, fren ve süspansiyon sistemleri, elektrik-elektronik sistemleri, güvenlik sistemleri gibi birçok alanda çalışma yaparlar.Otomotiv mühendisleri, otomotiv endüstrisinde iş bulabilirler. Bununla birlikte, otomotiv mühendisleri genellikle araç üreticilerinde, yan sanayi firmalarında, araç parçaları üreticilerinde ve mühendislik firmalarında çalışırlar. Ayrıca, araç tamir atölyelerinde, araç test merkezlerinde ve benzeri yerlerde de çalışma fırsatı bulabilirler. Lastik Üretici Firmaları, Uzman Araç Tasarım Şirketleri, Araştırma ve Test Laboratuvarları, Motor Sporları Takımları, Petrol ve Yakıt Şirketleri, Savunma Sanayii gibi yerlerde kolaylıkla iş bulabilirler.
OTOMOTİV MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KİMLERE GÖRE BİR BÖLÜMDÜR? NASIL ÖZELLİKLER GEREKTİRİR?
Yeni teknolojilere karşı ilgi duymak, otomotiv sektörü ile uğraşmayı sevmek, yeni ortamlara, değişime ve sıkı çalışma temposuna uyum sağlamak, el becerilerine hakim olmak, üretken olmak, öğrendiğini uygulama becerisine sahip olmak.
LİSANS EĞİTİMİNDE ALINAN DERSLER NELERDİR?
Taşıt mekaniği, İçten Yanmalı Motorlar, Yakıt Enjeksiyon Sistemleri, Taşıt Tasarımı, Güç Aktarma Organları, Motor ve Taşıt Performans Testleri, Motor Dinamiği, Taşıt Yönlendirme ve Fren Sistemleri, Motor Elektrik ve Elektroniği, Otomotiv Malzemeleri, Elektrikli ve Hibrit Taşıtlar, Otomotivde Bilgisayar Uygulamaları, Mekatroniğin Temel İlkeleri, Taşıt Süspansiyon Sistemleri, Yağlar ve Yağlama Sistemleri, Otomotiv Standartları, Mekanizma Tekniği, Taşıt Aerodinamiği (Sayısal).