Neden Maliye Bölümü Seçmeliyim ? - FKM KursFKM Kurs Neden Maliye Bölümü Seçmeliyim ? - FKM Kurs

Neden Maliye Bölümü Seçmeliyim ?

Paranın ve nasıl kullanıldığı konusunda yapılan çalışmaların tümüne verilen isim maliye olarak adlandırılır. Maliye bölümünde okuyan öğrenciler para, piyasa ve devlet politikalarını yakından takip eder. Bu bölümde ekonominin sağlıklı yürütülmesi açısından gerekli olan tüm para hareketleri ve para piyasaları takip edilerek pratik çözümler üreten kişilerin yetiştirilmesi amaçlanır. Maliye bölümü gerek hukuk bilgisi açısından gerekse maliye ve ekonomi açısından donanımlı bir bölümdür. Neredeyse bir hukukçu kadar hukuk bilgisi, ekonominin genel işleyişi, muhasebe, finans içerikli olduğu için çalışma alanı çoktur.  Maliye bölümü dersleri genellikle güncel konularla alakalı olduğu için ekonomi,vergi,adalet,para,piyasa vb. konularda söz sahibi olmanızada olanak sağlar.

 

MALİYE BÖLÜMÜ MEZUNU NE İŞ YAPAR ? İŞ İMKANLARI NELERDİR ?

Bu bölümden mezun olan kişiler, geniş bir çalışma alanına sahip olur. Hem kamu kurumlarında hem de özel sektörde görev yapma imkanları bulunur. Bölüm mezunları mezuniyet sonrasında maliyeci, ekonomist, muhasebe uzmanı, veri analiz uzmanı, mali danışman, mali denetimci, sigorta uzmanı, serbest mali müşavir, yeminli mali müşavir pozisyonlarında çalışma hakkını kazanır. SMMM veya YMM olmak isteyen maliyeciler, belirli bir sınava dahil olup geçerli puanı almak ve staj zorunluluğunu yerine getirmekle yükümlüdür. Tüm bu aşamaları tamamlayan adaylar, mali müşavirlik unvanını elde edebilir. Ekonomi alanında uzmanlaşan bu kişiler değerleme uzmanlığı, merkez bankası uzmanlığı, bankacı, ekonomist, denetmenlik ve kontrolörlük, kaymakam, vali, sayıştay denetçisi, gelir uzmanı, vergi müfettişi, SPK uzmanı gibi bakanlıkların uzmanlık ve müfettişlik kadrolarında görev alabilir. 

MALİYE BÖLÜMÜ KİMLERE GÖRE BİR BÖLÜMDÜR? NASIL ÖZELLİKLER GEREKTİRİR ?

Dikkatli, hesap yeteneği olan, sözlü iletişimi kuvvetli, işini takip edebilecek kişilere göre bir bölümdür. Aynı zamanda Bu bölümü tercih edecek kişiler ekonomi ve hukuk alanlarına ilgili, analitik düşünebilen kişiler olmalıdır.

LİSANS EĞİTİMİNDE ALINAN DERSLER NELERDİR ?

Kamu Maliyesi, Bütçe Politikası, Genel Vergi Hukuku, Bütçe Teorisi, Borçlar Hukuku, İdari Hukuku ,Genel Muhasebe, İdare Hukuku, İstatistik, Devlet Borçları, İktisada Giriş, Makro İktisat, Devlet Bütçesi, Kamu Yönetimi, Vergi İcra Hukuku, Ticaret Hukuku ,Finansal Muhasebe, Finansal Tablolar Analizi ,Vergi Hukuku, Türkiye Ekonomisi, Maliyet Muhasebesi

Maliye bölümü dersleri temel olarak bu derslerden oluşmaktadır. Özellikle Finansal Yönetim, Maliye Politikası ve Şirketler Muhasebesi bölümün temelini oluşturan dersler arasında olup, alınması zorunlu konulardır. Genellikle bu bölümün ilk yılında İdari ve Borçlar Hukuku, ikinci yılında ise Mikro İktisat Teorisi derslerine ağırlık verilir. Bölümün üçüncü senesinde Şirketler Muhasebesi, dördüncü yılda ise Finansal Yönetim alanlarında konular işlenir.

AYRICA ÖĞRENCİLER SEÇMELİ DERSLER ALIRLAR.BU DERSLER ÜNİVERSİTELERE GÖRE FARKLILIK GÖSTERİR.”

(Hem sayısal hem sözel dersleri içerir.Bu bölüm için temel matematik düzeyi  yeterlidir. Aynı zamanda sözel ve yorumsal dersleride içerir. AYT eşit ağırlık puan türünden hesaplanır.)