Neden Gastronomi Ve Mutfak Sanatları Bölümünü Seçmeliyim? - FKM KursFKM Kurs Neden Gastronomi Ve Mutfak Sanatları Bölümünü Seçmeliyim? - FKM Kurs

Neden Gastronomi Ve Mutfak Sanatları Bölümünü Seçmeliyim?

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü; aşçılık, yemek yapma, mutfakla alakalı olan olgular hakkında bilimsel eğitim almaya dayanır. Tüm içecek ve yiyecekler ile alakalı olarak detaylı ve ince bilimsel bilgiler ışığında sanatsal bir objektif kazandırmaktadır. Verilen eğitim ve öğretim ile beraber sektörün ana ve nitelikli personel ihtiyacının karşılanması amaçlanmaktadır. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü dersleri bu noktada sadece mutfak içerisinde ve etrafında işlenen derslerden meydana gelmemektedir. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü; ulusal ve uluslararası düzeyde rekabet edebilecek niteliklere sahip, yiyeceklerin ve içeceklerin meydana getirdiği kültür hakkında detaylı malumat sahibi ve gereksinim duyulan uygulamalı ve teorik beceri birikimine sahip, yiyecek ve içecek sektörlerine tam manasıyla hizmet verebilecek, alanında profesyonel ve uzman bireyler yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI BÖLÜMÜ KİMLERE GÖRE BİR BÖLÜMDÜR? NASIL ÖZELLİKLER GEREKTİRİR?

Her bölümde olduğu gibi bu bölümde de ilgi büyük önem arz etmektedir. Bu bölüme okuyan öğrencilerin yemek ve yemek sanatlarına ilgili olması eğitim kariyerleri boyunca yardımcı bir etken olur. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü aslında yiyecek ve içeceklerin bilim ve sanata dönüşmüş halidir. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü aslında kültürü, birçok bilimsel dalı, işletmeyi, gıdayı, ekonomiyi bünyesinde barındırmaktadır.

GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI BÖLÜMÜ MEZUNU NE İŞ YAPAR? İŞ İMKÂNLARI NELERDİR?

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü alanında iyi ve son derece kaliteli bir eğitimin ardından mutfak alanında sanatsal ve bilimsel yönden uzman olabilmek mümkündür. Turizm Sektörü çerçevesinde mutfak alanında eğitim dönemince kazandığı bilimsel kuram ve deneyimleri kullanarak lezzetli ve ihtişamlı yemek sunumları hazırlar. Mezunlar tercihlerine göre; turistik yerlerde, restoranlarda, turistik gemilerde, özel veya devlette gastronomi ile ilgilenen medya kuruluş ve kurumlarında, kısacası insan yeme içme kültürünün mevcut olduğu her alanda çalışma imkânına sahip olabilmektedirler. Gastronomi mezunları gastronomi uzmanı olarak anılmaktadır. Sahip oldukları üniversite eğitimi ile beraber birbirlerinden farklı alanlarda, uçaklarda, restoranlarda, otellerde, gemilerde mutfak alanlarında lezzetli sunumlar hazırlarlar. Diyet, kalori ve gıda konuları üzerine de ayrıca yoğunlaşabilme imkânlarına sahiptirler. Yemek stilistliği, tarif yazarlığı ve bunun gibi birçok alanda ihtisas sahibi olabilmekle beraber, gıda olgusunun bulunduğu pek çok fabrika üzerinden de iş hayatlarını devam ettirebilmektedirler.

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileri yemek kültürü tabanlı birbirinden farklı birçok pozisyon ve alanda çalışma olanaklarına sahip olabilmektedirler. Alınan kaliteli eğitimler ile birlikte liderlik pozisyonunda sektörde iş hayatlarını devam ettirebilmektedirler. Mezunlar; ulusal ve uluslararası tanınmışlık sahibi olan otel ve kuruluşlarda içecek ve yiyecek bölümlerinde veya mutfak ekibi içerisinde, farklı gıda işletmeleri içerisinde ürün geliştirme ve araştırma çalışmalarında (AR – GE alanında), restoranların işletme ve mutfak bölümlerinde, görsel ve basılı medya kurum ve kuruluşlarında, yiyecek ve içecek kültürü alanında eğitim aktaran kurum ve kuruluşların tamamında iş imkanlarına sahip olmaktadırlar. Eğlenme, yeme, içme, konaklama gibi farklı olguların bir arada mevcut olduğu alanlarda, otel ve restoran gibi seyahat ve ulaştırma alanlarının birer ayağı olabilecek nitelikteki yerlerde, gıda ürünlerinin işleme tabi tutulduğu yerlerde, özel restoran ve lokantalarda ve bunun benzeri mevkilerde iş olanaklarına kolaylıkla sahip olabilmektedirler. Güzel Sanatlar Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü mezunlarına Gastronom ismi verilmektedir. Gastronomlar alanında uzmanlığa sahip olduğu konuya göre dal şefi olabilirler. Bunu takiben çeşitli kademeleri atlayarak executive şef ve yalnız şef gibi pozisyonlara yükselebilme olanaklarına sahiptirler.

LİSANS EĞİTİMİNDE ALINAN DERSLER VE BU DERSLERİN ANA DALI:

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencisi olabilmek adına Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın Sözel puanıyla tercih yapılmaktadır.

Lisans Eğitiminde alınan bazı dersler:

Mutfak Hesaplamaları, Gıda Bilimine Giriş Laboratuar, Gıda Hijyeni ve Sanitasyonu, Beslenmenin Temel İlkeleri, Temel Sanat Eğitimi, Bahçe Ürünleri Yetiştirme, Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına Giriş, Gıdalar ve Özellikleri, Yiyecek Tarihi, Yiyecek ve İçecek Yönetimi, Pazarlamaya Giriş, Yemek ve Gastronomi Kültürü, Pastacılık ve Fırın Ürünlerine Giriş, Türk Mutfak Teknikleri, Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Pazarlama ve Satış, Yiyecek İçecek Maliyet Kontrolü, Yiyecek Sistemleri, Dünya Mutfakları, Gıda Politikaları ve Düzenlemeler,

“AYRICA ÖĞRENCİLER SEÇMELİ DERSLER ALIRLAR.BU DERSLER ÜNİVERSİTELERE GÖRE FARKLILIK GÖSTERİR.”