Doğuştan veya sonradan edinilen, birtakım rahatsızlıkların doğurduğu, doğurması muhtemel sonuçları kendi birtakım tedavi konseptlerimizle, egzersizlerle, elektroterapi modaliteleri ile tedavi etmek veya önlemektir. Bunun için de fonksiyonelliği, bağımsızlığı olabilecek en iyi seviyeye getirmek en temel amaçtır. Fizyoterapi çok fazla emek ve sabır isteyen bir meslek. Belki bir hastayı bir gün görecekken bir hastayı bir yıl görüp tedavi edeceksiniz. Bunun karşılığı olarak da hastanın sağlıklı ve mutlu hayatına dönüşünde onun birebir yanında olacaksınız. Aldığınız teorik bilginin yanı sıra pratiğe daha çok dayalı bir bölüm ve geniş çalışma alanları var.
FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON BÖLÜMÜ MEZUNU NE İŞ YAPAR ? İŞ İMKANLARI NELERDİR?
Fizyoterapi ve Rehabilitasyon mezunları Fizyoterapist (Fzt.) ünvanı alırlar. Fizyoterapistler, doktorlar tarafından kendisine yönlendirilen hastaları da öncelikle genel değerlendirmeyi yapar. Yapılan genel değerlendirme sonrasında hastanın tedavi programını düzenler. Hastaya elektroterapi, manuel terapi, sıcak-soğuk uygulamaları uygular; hastaya, hastalığına uygun ve gerekli kas gruplarını çalıştıracak egzersizler uygular; hastanın tedavi süresince gelişimini takip eder; ve kendisine yönlendiren doktorla bilgi alışverişi içerisinde bulunur. Fizyoterapistler aynı zamanda; farmakoloji, radyoloji, ortopedi, nöroloji, pediatri, kardiyoloji, göğüs hastalıkları, kadın doğum, biyokimya, ilk yardım, gibi tıp konuları ile ilgili temel bilgi sahibidir. Fizyoterapistlerin iş alanı yalnız ortopedik rahatsızlıklar olmayıp bunun yanında nörolojik(sinirsel), pediatrik(gelişimsel), nöroşirürjik (beyin cerrahisi sonrası), romatolojik (eklemsel), jinekolojik (kadın doğumla ilgili), kardiyopulmoner(kalp-solunum hastalıkları), geriatrik(yaşlılıkla ilgili hastalıklar) terapi gibi tıbbın hemen hemen her dalı ile ilgilenebilmekte; iş-uğraşı terapisi, işitme-konuşma terapisi, ergoterapi, üzerine çalışabilmektedir.
Günümüzde sağlığa ve kaliteli yaşama verilen önemin artması ile Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümünden mezun olan öğrencilerin çalışma alanları da oldukça geniştir. Kamu ve devlet hastanelerinde, sağlık ve spor merkezlerinde, spor kuruluşları ve kulüplerinde, özel eğitim merkezlerinde, belediyelerde ve evde bakım merkezlerinde, huzurevlerinde ve fizyoterapi merkezlerinde çalışma olanağı bulabilen öğrenciler aynı zamanda okullar ve engelli olan çocuklar için özel olarak kurulmuş eğitim kurumlarında da görev yapabilmektedir.
FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON BÖLÜMÜ KİMLERE GÖRE BİR BÖLÜMDÜR? NASIL ÖZELLİKLER GEREKTİRİR ?
Bütüncül bir yaklaşım gerektiren , sabırlı , genellikle yaşlılarla ilişkisi iyi olan , karşısındaki kişiye azim , güç verebilecek nitelikte bireylere uygun bir bölümdür.
LİSANS EĞİTİMİNDE ALINAN DERSLER NELERDİR ?
Rehabilitasyonda etik prensipler ve terminoloji , fizik, fizyoloji , anatomi, biyokimya kişiler arası iletişim, fizyoterapide girişimcilik ve yenilikçilik, yaratıcı drama, mikrobiyoloji , ısı-ışık-su, ilkyardım, sağlık hukuku , psikososyal rehabilitasyon, normal motor gelişim, fizyoterapide ölçme ve değerlendirme , elektroterapi, kinezyoloji, ortopedi, dahiliye, biyomekanik, manipulatif tedavi yöntemleri, fonksiyonel nöroanatomi ve nöroloji, temel halk sağlığı , engellide fiziksel aktivite ve spor, sağlık teknolojileri, patoloji , işitme ve konuşma terapisi, protezler, radyoloji, telerehabilitasyon, farmakoloji, geriatrik rehabilitasyon, egzersiz danışmanlığı, afet yönetiminde fizyoterapi, kronik hastalık yönetimi (genel olarak biyoloji ve fizik derslerini temel alır. İçerik olarak sayısal dersleri içeren bir bölümdür.)
“AYRICA ÖĞRENCİLER SEÇMELİ DERSLER ALIRLAR.BU DERSLER ÜNİVERSİTELERE GÖRE FARKLILIK GÖSTERİR.”