İnsanoğlunun var olduğu sürece sağlık problemleri de var olacaktır. Bu problemlerin çözümü için tıp ve eczacılık sektörlerinin devamlılığı gerekmektedir. Mezun olduktan sonra iş imkanlarının fazla olması (eczane eczacısı olabilmek, hastane eczacısı olabilmek, ilaç firmalarının bir çok bölümünde çalışabilmek, her bölümde olduğu gibi akademisyen olabilmek) insan sağlığıyla direkt ilişkili olması ve derslerin eğlenceli olması.
ECZACILIK BÖLÜMÜ MEZUNU NE İŞ YAPAR? İŞ İMKANLARI NELERDİR?
Sağlık bilimlerini ilaç bilimleriyle ilişkilendiren ve ilaçların güvenli, etkili ve uygun fiyatlı kullanımını sağlamayı amaçlar. Yeni mezun eczacılar için kariyer fırsatları ise; Kişisel Eczane, Hastane Eczanesi ve Klinikleri, İlaç Sanayii, Kozmetik Firmalarında, Adli Tıp Kurumlarında, Ecza Depolarında, Endüstriyel Eczacılık Kurumları (Üretim, Test, AR-GE, Epidemiyoloji, Farmakoepidemioloji), Klinik Araştırma Laboratuvarlarında, Sosyal Güvenlik Kurumu gibi alanlarda kendilerine çalışma alanı yaratabilirler. Bunların haricinde akademik kariyerlerine devam edebilirler ve eğitmen olarak üniversitelerde çalışabilirler. Söz konusu çalışma alanlarından devlet bünyesinde yer alanlar için adayların Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)’ndan elde ettiği sonuç belirleyici olur.
ECZACILIK BÖLÜMÜ KİMLERE GÖRE BİR BÖLÜMDÜR? NASIL ÖZELLİKLER GEREKTİRİR?
Eczacılık okuyacak kişi kimya, biyoloji gibi derslerine ilgili ve ezber kabiliyeti yüksek olmalıdır. Laboratuvar ortamını sevmeli, araştırmacı ve öğrenmeye açık bir insan olmalıdır. yoğun çalışma temposuna ayak uydurabilmelidir. sosyal iletişim becerileri gelişmiş olmalıdır. Aynı zamanda eczacılık, insan sağlığı temelli bir meslek olduğu için bireyin vicdani değerlere sahip olması gereklidir.
LİSANS EĞİTİMİNDE ALINAN DERSLER?
Eczacılık, sağlık sektöründe tıp hekimlerini tamamlayan bir meslek grubudur. Bu bölüme tercih listelerinde yer vermeyi amaçlayan aday öğrenciler; Eczacılık Tarihi ve Terminolojisi, Eczacılık Mevzuatı, Analitik ve Organik Kimya, Eczacılık ve Temel Tıp Bilimi, Farmasötik Hammaddeler, Klinik Eczacılık ve Farmasötik Bakım, Farmasötik Teknoloji Uygulamaları, Farmakognozi Uygulamaları, Fitoterapide Kullanılan Droglar, Kanıta Dayalı Eczacılık ve Araştırma, Nutrasötik Madde ve Ürünler, Organik Bileşikler ve İlaçların Kimyasal Adlandırılması, Kozmetikte Kullanılan Bitkiler, Türkiye’de İlaç Etkin Maddeleri Üretimi, Onaylı Rekombinant Antikorlar, Eczacılar İçin Pratik Semptomatoloji Bilgisi, Antisens Teknolojisinde İnovatif Yaklaşımlar, Üst Solunum Yolu Hastalıkları ve İlaçları ve daha birçok dersi 8 yarıyıllık eğitimleri süresince başarı ile tamamlamak ile yükümlü olacaklardır. Eczacılık öğrencilerinin eğitim süreleri boyunca hastane ve eczane stajları da bulunmaktadır. “Eczacılık Fakültesi Lisans Diploması” takdim edilir. Eczacılık Fakültesi mezunlarına “eczacı” unvanı verilir. Eczacılık Fakültesi, aynı isimli fakülte kapsamında eğitimi verilmekte olan 5 yıllık lisans bölümüdür. Eczacılık Sayısal puan türünden olup içeriği ağırlıklı olarak kimya ve biyoloji temelli dersler barındırır.