El beceriniz iyiyse ve küçük uğraşlar hoşunuza gidiyorsa, insanları dinlemeyi onlarla ilgilenmeyi seviyorsanız tercih edebilirsiniz. Şayet hasta memnuniyeti diş hekimliğinde önemli bir olgudur. Tedavinin yanı sıra estetik olarak insanlarla birçok şey katıyorsunuz bu da bölümü seçmeniz için bir neden olabilir.
DİŞ HEKİMLİĞİ BÖLÜMÜ MEZUNU NE İŞ YAPAR? İŞ İMKANLARI NELERDİR?
Diş Hekimleri, ağız ve diş yoluyla sağlık sorunu yaşayan ya da özel olarak kişisel isteğiyle ağız bakımı talebinde bulunan hasta ya da danışanların taleplerine karşı sağlıklı çözümler üreterek gerekli işlemleri ve tedavileri gerçekleştirmekle yükümlü olurlar. Diş hekimlerinin meslek yolculuğunda başarı ile tamamlamaları gereken Diş Hekimliği Uzmanlık Sınavı (DUS) söz konusudur. Bu sınavın ardından mezunlar diledikleri takdirde özel ve devlet hastanelerinde kariyerlerine devam edebilirler ya da mezunlar özel kliniklerini açarak hastalara hizmet verebilirler. Bunların haricinde yüksek öğrenimlerine devam edip elde etmiş oldukları uzmanlıklar neticesinde diş protez laboratuvarlarında da çalışabilirler.
DİŞ HEKİMLİĞİ BÖLÜMÜ KİMLERE GÖRE BİR BÖLÜMDÜR? NASIL ÖZELLİKLER GEREKTİRİR?
Diş hekimi olmak için gerekenler arasında eğitimin yanı sıra estetik ve fonksiyonel dolgular yapabilmek için el becerisine sahip olmak gerekir. Aletlerle çalışma yapma becerisine sahip olunması yine son derece önemlidir. Bu maddelerin haricinde olması gereken şartlar şu şekildedir; Hastalarla iyi bir iletişim kurmak, detaylı çalışmak ve ağız içi koşulları dikkatli bir şekilde incelemek ve gerekli olduğunda ağız, diş, çene ameliyatlarını planlamak ve ameliyatı gerçekleştirmek. Estetik bir göze sahip olmak, hijyen kurallarına dikkat etmek. Ayakta çalışma gerektiren diş operasyonları için fiziki yeterliliğe sahip olmak, uzun süreli diş tedavilerinde hastaya karşı sabırlı davranmak.
LİSANS EĞİTİMİNDE ALINAN DERSLER?
Yüksek öğrenimini diş hekimliği üzerine gerçekleştirmek isteyen ve tercih listelerinde yer vermeyi amaçlayan aday öğrenciler; Diş Morfolojisi, Manipülasyon ve Protetik Diş Tedavisi, Doku, Metabolizma, Araştırma Metodolojisine Giriş, Hücre, Protetik Diş Tedavileri, Restoratif Diş Tedavileri, Entodonti, İç Salgı ve Boşaltım Sistemleri, Sinir Sistemi, Kariyoloji ve Koruyucu Diş Hekimliği, Kardiyovasküler ve Solunum Sistemi, Enfeksiyon Hastalıkları ve Bağışıklık, Sindirim Sistemi ve Metabolizma, Çocuklarda Koruyucu Diş Hekimliği Uygulamaları, Oral Biyoloji, Davranış Bilimi, Orofasiyal Büyüme ve Gelişim, Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi, Diş Hekimliği Radyolojisi, Dental Anestezi, Diş Hekimliği Radyolojisi ve daha birçok dersten 10 yarıyıllık eğitim süresi boyunca sorumlu olacaklardır. Tüm bu dersleri başarı ile tamamlayan aday öğrenciler “Diş Hekimliği Lisans Diploması” elde etmeye hak kazanırlar. Diş Hekimliği öğrencilerinin eğitim süreleri dahilinde uzun süreli zorunlu stajı da söz konusudur. Sayısal temelli olup içerik olarak biyoloji ağırlıklı bir bölümdür.
2011 yılında çıkarılan bir kanun ile diş hekimliğinde 8 uzmanlık dalı. Yasa ile belirlenmiş oldu.
Bunlar sırasıyla
1-Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi (eğitim süresi 4 yıl)
2-Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi (eğitim süresi 3 yıl)
3-Çocuk Dişhekimliği (eğitim süresi 3 yıl)
4-Endodonti (eğitim süresi 3 yıl)
5-Ortodonti (eğitim süresi 4 yıl)
6-Periodontoloji (eğitim süresi 4 yıl)
7-Protetik Diş Tedavisi (eğitim süresi 3 yıl)
8- Restoratif Diş Tedavisi (eğitim süresi 3 yıl)