Neden Beslenme Ve Diyetetik Seçmeliyim ?
Öncelikle insanlara yardım etmeyi sevmelisiniz. Tıp ve beslenmeye de ilginiz varsa bu bölüm çalışma alanı açısından çok fazla Seçenek bulabileceğiniz bir bölümdür. Devamlılığı olan ve önemi azalmadan artmaya devam edecek bir bölümdür. Çünkü yaşamın sürdürülebilmesi açısından insan gereksinimlerinin başında beslenme gelir. Böylelikle bu mesleğin geleceği de asla tehlikeye girmez bilinmeyenleri göstermeye ve insanları aydınlatmaya devam eder.
BESLENME VE DİYEYETİK MEZUNU NE İŞ YAPAR ? İŞ İMKANLARI NELERDİR?
Diyetisyen unvanıyla mezun olur. Çok geniş bir alanda çalışma imkanına sahiptir. Diyetisyenler, yetişkinlerin, çocukların, hamile ve emziklilerin beslenme programlarının hazırlanmasında, çeşitli yetişkin ve çocuk hastalıklarında beslenme programının hazırlanmasında ve eğitiminin verilmesinde, spor merkezlerinde, büyük kuruluşların beslenme danışmanlığı hizmetlerini yapmada, çeşitli gıda sanayi kuruluşlarının beslenme politikasını hazırlamada, ülkemizin beslenme politikalarının hazırlanmasında sağlık bakanlığı ile iş birliği içerisinde olmak üzere çeşitli alanlarda görev almaktadırlar. Hastanelerde Klinik Diyetisyen olarak görev alınabilir ve Diyabet Diyetisyenliği, Renal Diyetisyenlik, Onkoloji Diyetisyenliği vs. gibi bölümlerde çalışılabilir. Eğitim kurumlarında Eğitici Diyetisyenlik yapılabilir. Araştırma kurumlarında Araştırmacı Diyetisyen görevinde bulunulabilir. Toplu Beslenme yapılan kurumlarda Yönetici Diyetisyen olunabilir. Özel ofis sahibi olunabilir. Online danışmanlık hizmeti verilebilir. Kurumlarda tarif üretebilme, menü oluşturma veya ürün geliştirme rolü üstlenilebilir.
BESLENME VE DİYETETİK BÖLÜMÜ KİMLERE GÖRE BİR BÖLÜMDÜR? NASIL ÖZELLİKLER GEREKTİRİR ?
Sabırlı, çalışkan ve güler yüzlü olmasıyla öne çıkan bir insan kendi ofisini açmayı tercih edebiliyorken, lider ruhlu bir diyetisyen mutfak yöneticiliğinde mutlu olabilir. Fakat hastanede, spor salonunda, huzurevinde, mutfakta kısaca her yerde iletişim becerileri yüksek bir diyetisyen bir adım öndedir. Danışan ve diyetisyen arasında sağlıklı bir ilişki kurulabilmesi için empati kurabilme yeteneğine sahip olmak, iyi bir dinleyici ve etkili iletişim becerilerine sahip olmak, problem çözüm odaklı düşünebilmek, değişime ayak uydurabiliyor olmak ve sağlık ve bilim alanında her zaman merak dolu olmayı gerektirir.
LİSANS EĞİTİMİNDE ALINAN DERSLER NELERDİR ?
Antropolojiye Giriş , Temel Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kullanımı , Beslenme Bilimlerinde Temel İlkeler , Mesleki Oryantasyon ,Beslenme Antropolojisi , Demografik Yapı ve Sağlık, Beslenme İlkeleri, Türk Mutfak Kültürü, Dünyada Su ve Besin Kaynakları , Sağlıklı Besin Seçimi, Genel İktisat (öğrencilere temel makroekonomik kavramları açıklama amacını taşır. ) Temel Kimya, Temel Kimya Lab, Temel Matematik , Temel Psikoloji , Toplum Bilim, Anatomi , Beslenmeye Giriş, İşçi Beslenmesi, Yaşlılıkta Beslenme, Standart Yemek Tarifeleri Geliştirme , Besin Toksikolojisi Besin Tüketim Durumunun Değerlendirilmesinde Temel Yaklaşımlar, Besin İşleme Yöntemleri, Egzersiz ve Beslenme , Spor Beslenmesi , Anne ve Çocuk Beslenmesi , Beslenme Biyokimyası ,Beslenme Kimyası ve Analizleri , Beslenme Ekolojisi , Bilgisayar Bilimi , Fizyoloji , Diyetetik, Gıda Katkı Maddeleri , Çocuk Hastalıklarında Beslenme Tedavisi, Çocukluk ve Adolesan Dönemde Beslenme, Kanser ve Beslenme, Engelli Bireylerde Beslenme , Afet Durumlarında Beslenmenin Yönetimi, Özel Gruplarda Menü Planlama, İşletme Bilgisi, Biyoistatistik ( Sağlık Bilimleri alanına ilgili, kimya ve biyoloji ve matematik derslerine yatkınlığı olan öğrenciler için olan sayısal bir bölümdür. )
“AYRICA ÖĞRENCİLER SEÇMELİ DERSLER ALIRLAR.BU DERSLER ÜNİVERSİTELERE GÖRE FARKLILIK GÖSTERİR.”